Autorităţile competente să verifice respectarea prevederilor caietului de sarcini
|
Organismul de Inspecţie şi Certificare din cadrul Î.S. „Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare”, MD Str. E. Coca nr. 28, MD-2064, Chişinău, Republica Moldova
|
Descrierea produsului
|
„Ghiţman” are un gust natural fin, conferit de combinaţia din amestecul de aluat dospit copt şi umplutură obţinută din cartof tăiat cubuleţe mărunte, jumări din carne de porc, ceapă şi sare, având o consistenţă fină, poroasă, cu umplutură ce se ţine bine în aluat. Mirosul şi aroma sunt plăcute, specifice combinaţiei de cartof copt cu jumări şi ceapă. De obicei ghiţmanul este copt în cuptor, dar se permite să fie şi prăjit pe cuptor sau aragaz. Poate fi asortat cu smântână, iaurt natural, lapte acru, chişleag sau servit cu compot de fructe.
Preparat Aspectul exterior: Articolele de formă luntrișoară (semilună, opincă) suprafața lucioasă, își păstrează forma, fără crăpături, bine coaptă, cu crustă fină, la mijloc de-a lungul suprafeței o dungă a lipiturii parcă-i împletită. după suprafață: Suprafața are o crustă uniformă, fără crăpături, încrețituri, adâncituri. La scoatere din cuptor se unge cu apă apoi se acoperă pentru scurt timp pentru a se „înmuia puțin”. după culoare: La suprafața rumenă de la auriu spre maro deschis, uniform. În secțiune miezul alb-gălbui, umplutura culoare cream. după gust: Gust specific de aluat dospit, şi de cartofi cu jumări, ceapă. Potrivit de sărat şi pipărat. după miros: Miros specific de aluat dospit, şi de cartofi cu jumări. ceapă. Textura: Consistență fină. poroasă, miezul şi umplutura moale, umplutura se ține bine de aluat. Coaja puțin crocantă. Nu se admit: Gust şi miros străine şi impurități organoleptic perceptibile, inclusiv de ingrediente arse sau crude. Aspect uleios.
Consistența preparatului rezultă din faptul că se prepară dintr-un aluat vârtos dospit, elastic, care se întinde bine, după coacere este poros în interior, dar cu suprafața puțin crocantă în același timp. Umiditatea la coacere dispare din aluat, rămâne puțin umedă în interior datorită umpluturii, care conține cartof cu jumări şi ceapă, densitatea preparatului este una medie, culoarea aluatului albă până la coacere şi de la aurie până la maro-deschis după coacere.
|